Kaikkien aikojen suomalaiset naiskoripalloilijat: Kolmostähdistö

Tämä kirjoitus on viimeinen osa kolmiosaista blogisarjaa, jossa osoitetaan kunnioitusta kaikkien aikojen suomalaisille naiskoripalloilijoille. Sarjan kahdessa ensimmäisessä osassa esiteltiin kirjoittajan subjektiiviset valinnat kaikkien aikojen ykköstähdistöksi  ja kakkostähdistöksi. Tässä osassa allekirjoittaneen valinnat suomalaisen naiskoripallon kaikkien aikojen kolmostähdistöksi. Ja edelleen hyvä muistuttaa, että absoluuttisen paremmuuden julistamisen sijaan tarkoituksena on nostaa esiin eri aikakausien maajoukkuelegendoja, kotimaisen pääsarjan tähtiä ja kunnioitettavan ammattilaisuran ulkomailla tehneitä pelaajia.

Kolmostähdistö

Nina Pajanti-Raudus

  • Syntynyt: 1966
  • Kasvattajaseura: Forssan Alku
  • Palaajaura: 1984-2000
  • Maajoukkue: 59 ottelua, 3,6 pistettä/ottelu
  • SM-sarja*: 433 ottelua, 16,2 pistettä/ottelu

Nina Pajanti-Raudus on kaikkien aikojen forssalaiskoripalloilijoita ja todellinen pääsarjalegenda.

Pajanti-Raudus pelasi SM-sarjassa* viisitoista kautta ja 443 ottelua. Hän oli armoitettu korintekijä, mistä osoituksena SM-sarjan komea pistekeskiarvo 16,2 pistettä. Hän on pääsarjan kaikkien aikojen tilastoissa yhdeksäntenä pelatuissa otteluissa ja peräti viidentenä tehdyissä pisteissä. Hänet valittiin kertaalleen SM-sarjan vuoden pelaajaksi (1996-97). Sarjan korikuningattaruuden Pajanti-Raudus voitti kaudella 1995-96 peräti 24,7 pisteen keskiarvolla. Runkosarjan syöttötilaston ykkönen hän oli kolme kertaa peräkkäin kausilla 1995-96, 1996-97 ja 1997-98. Pajanti-Raudus oli keskeinen palanen Forssan Alun dominoidessa 1990-luvun SM-sarjaa. Hän voitti kasvattajaseuranta riveissä kuusi Suomen mestaruutta ja kaksi Suomen Cup-mestaruutta. Kaikkiaan SM-mitaleita kertyi yhdeksän kappaletta, joista yksi pronssi Turun Riennon pelipaidassa.

Pajanti-Raudus pelasi 59 maaottelua 3,6 pisteen keskiarvolla. Hän edusti Suomea vuoden 1987 EM-lopputurnauksessa.

Minna Myllylä

  • Syntynyt: 1972
  • Kasvattajaseura: Karhun Pojat, Helsinki
  • Palaajaura: 1988-2010
  • Maajoukkue: 74 ottelua, 5,1 pistettä/ottelu
  • SM-sarja*: 555 ottelua, 12,0 pistettä/ottelu

Minna Myllylä on yksi kaikkien aikojen pääsarjapelaajiamme. Myllylä pelasi SM-sarjassa* 555 ottelua, jolla hän on kaikkien aikojen ottelutilastossa peräti kolmannella sijalla. Kaikkien aikojen pistetilastossa Myllylä on seitsemäntenä (6657 pistettä), kuten myös syöttötilastossa (822 ottelua).

Myllylä teki SM-sarjassa pisteitä 12 pisteen keskiarvolla. Myllylä tunnettiin tarkkakätisenä heittäjänä. Siitä kertovat myös hänen pääsarjauran heittoprosentit: vapaaheitot 86,1 %, kakkoset 50,1 % ja kolmoset 41,5 %.

Minna Myllylä pelasi SM-sarjassa 19 kautta, joista kasvattajaseura Karhun Pojissa kahdeksan, Tapiolan Hongassa kuusi, Äänekosken Huimassa kolme ja Forssan Alussa kaksi. Myllylä saavutti urallansa yhden Suomen mestaruuden, viisi SM-hopeaa ja kolme SM-pronssia sekä viisi Suomen Cupin voittoa. Mestaruutta hän pääsi juhlimaan Äänekosken Huimassa kaudella 2002-03. Myllylä valittiin kyseisellä kaudella sarjan parhaaksi pelaajaksi. Kertaalleen hänet valittiin vuoden kehittyneimmäksi pelaajaksi (1992-93) ja kerran vuoden parhaaksi kuudenneksi pelaajaksi (1991-92).

Maajoukkueessa Minna Myllylä pelasi kunnioitettavat 74 ottelua 5,1 pisteen keskiarvolla.

Michaela Moua

  • Syntynyt: 1976
  • Kasvattajaseura: Pussihukat
  • Palaajaura: 1992-2011
  • Maajoukkue: 93 ottelua, 5,2 pistettä/ottelu, 3,0 levypalloa/ottelu
  • SM-sarja*: 163 ottelua, 10,9 pistettä/ottelu, 5,7 levypalloa/ottelu
  • Ulkomaan ammattilaiskentät: 207 ottelua, 12,2 pistettä/ottelu, 5,7 levypalloa/ottelu
  • NCAA: 108 ottelua, 8,1 pistettä/ottelu, 3,5 levypalloa/ottelu

Michaela Moua teki 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä yhden suomalaisen naiskoripallon pisimmistä ammattilaisurista ulkomaan kentillä.  

Moua pelasi neljän kauden yliopistouran jälkeen vuodet 2000-2009 ammattilaisena Euroopassa. Yhdeksän kauden aikana Moua pelasi ulkomailla yli 200 ottelua melkein 33 minuutin ja 12,2, pisteen keskiarvolla. Mouan ammattilaisura oli paitsi pitkä, niin myös monipuolinen, sillä hän pelasi Ranskassa, Italiassa, Unkarissa, Kroatiassa ja Sveitsissä. Kansallisten sarjojen lisäksi tutuksi tulivat Eurocup (23 ottelua, 33 minuuttia/ottelu, 14,2 pistettä/ottelu) ja Adriatic-liiga. Joukkuenäkökulmasta menestyksekkäimpiä olivat kaudet Kroatiassa (Kroatian Cup-mestaruus, hopeaa Kroatian liigasta ja pronssia Adriatic-liigasta) sekä Sveitsissä, jossa Moua johdatti joukkueensa kahdesti Sveitsin tuplamestariksi (liiga, cup). Mouan tilastorivi Sveitsin sarjassa kertoi mestaruusvuosina roolista todellisena ulkomaalaisvahvistuksena: 36 minuuttia, 19,1 pistettä ja 7,2 levypalloa ottelua kohden.

Pussihukkien kasvatti Moua pelasi naisten maajoukkueessa 93 ottelua 5,2 pisteen ottelukeskiarvolla. Kotimaisessa pääsarjassa Moua pelasi kuusi kautta, joista neljä ennen lähtöään yliopistokoripallon pariin. 163 pääsarjaottelussa* hän kirjautti pistekeskiarvokseen 10,9 pistettä. Michaela Moua tunnettiin kovana puolustajana. Tästä osoituksena myös valinta kolme kertaa SM-sarjan vuoden puolustuspelaajaksi.

Tiina Sten

  • Syntynyt: 1985
  • Kasvattajaseura: Turun Riento
  • Palaajaura: 2003-2016
  • Maajoukkue: 102 ottelua, 10,1 pistettä/ottelu, 3,8 levypalloa/ottelu
  • SM-sarja: 29 ottelua, 19,3 pistettä/ottelu, 9,0 levypalloa/ottelu
  • Ulkomaan ammattilaiskentät: 225 ottelua, 6,6 pistettä/ottelu, 2,8 levypalloa/ottelu
  • NCAA: 110 ottelua, 6,8 pistettä/ottelu, 3,0 levypalloa/ottelu

Tiina Sten on yksi pisimmän uran Euroopan ammattilaiskentillä tehneistä koripalloilijoistamme, joka pelasi myös komean yli 100 maaottelun maajoukkueuran. 

Turun Riennon kasvatti ja toisen sukupolven maajoukkuekoripalloilija Tiina Sten on siitä harvinainen kaikkien aikojen naiskoripalloilijamme, että hän pelasi vain yhden kauden (plus yhden ottelun) kotimaisessa pääsarjassa. Kolmentoista kauden mittainen seurajoukkueura koostuikin pitkälti neljän kauden yliopistourasta sekä kahdeksasta ammattilaiskaudesta Euroopan kentillä. Menestyksekkäin osa Stenin ammattilaisuraa oli neljän kauden jakso 2012-2016 Saksan Bundesliigan ykkösjoukkue Wasserburgissa, joka toi palkintokaappiin komeat neljä Saksan mestaruutta ja kolme Saksan Cupin voittoa. Suomalaisista naiskoripalloilijoista Saksan mestaruutta on päässyt Stenin lisäksi juhlimaan vain Linda-Lotta Lehtoranta, joka voitti mestaruuden kuluneella kaudella. Sten pelasi Bundesliigassa vähän yli sata ottelua vajaan 20 minuutin ja 7,5 pisteen keskiarvoilla.

Tiina Stenin ammattilaisuran täydensi kolme kautta Espanjan Liga Femeninassa (71 ottelua, 3,6 pistettä/ottelu), kausi Kreikan pääsarjassa (21 ottelua, 11,4 pistettä/ottelu) sekä Wasserburgissa pelatut 24 EuroCup-ottelua (7,3 pistettä/ottelu).

Tiina Sten on yksi kahdestatoista naiskoripalloilijoistamme, jotka ovat pelanneet vähintään sata naisten maaottelua. Hän on kaikkien aikojen maaottelutilastoissa kahdeksantena pisteissä (1028 pistettä) ja seitsemäntenä levypalloissa (381 levypalloa).

Heli Roukanoja

  • Syntynyt: 1973
  • Kasvattajaseura: Pakilan Visa
  • Palaajaura: 1993-2008
  • Maajoukkue: 67 ottelua, 10,5 pistettä/ottelu, 6,8 levypalloa/ottelu
  • SM-sarja*: 291 ottelua, 19,2 pistettä/ottelu, 11,6 levypalloa/ottelu
  • Ulkomaan ammattilaiskentät: Pelasi Venäjän kahdella korkeimmalla tasolla seitsemän kauden aikana (tilastoja ei saatavilla)

Heli Roukanoja oli vuosituhannen vaihteen molemmin puolin naiskoripallomme suurimpia tähtiä.

Roukanojan maajoukkue- ja pääsarjaurat eivät keston ja ottelumäärän suhteen yllä kaikkien aikojen tilastoissa kärkipaikoille, mutta pelin taso ja tilastolukemat eivät jätä arvailujen varaan sitä, etteikö hän kuuluisi kaikkien aikojen parhaiden naiskoripalloilijoidemme joukkoon. Maajoukkueessa Roukanoja pelasi 67 ottelua 10,5 pisteen, 6,8 levypallon ja 2,0 syötön keskiarvoilla. Ottelukohtaiset keskiarvot oikeuttavat hänet vähintään kymmenen maaottelua pelanneiden joukossa kaikkien aikojen kymmenennelle (pisteet), neljännelle (levypallot) ja kuudennelle (syötöt) sijalle.

Kotimaan pääsarjassa Pakilan Visan kasvatti Roukanoja pelasi 12 kauden aikana 291 ottelua. Roukanojan pistekeskiarvo SM-sarjassa* on huikea 19,2 pistettä. Se on koko sarjan korkein urakeskiarvo vähintään 100 pääsarjaottelua pelanneiden joukossa myös ulkomaalaispelaajat huomioiden. Myös 11,5 levypallon ottelukohtainen keskiarvo on vakuuttava. Vähintään 100 pääsarjaottelua pelanneista sen ylittää vain Naisten Korisliiga-historian kiistaton TOP3-pelaaja Kenya Robinson (12,3 levypalloa/ottelu).  Roukanoja valittiin kolmesti (2000-01, 2001-02, 2006-07) SM-sarjan vuoden pelaajaksi ja kertaalleen (2003-04) SM-finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi. Palkintokaappiin hänelle kertyi yksi SM-kulta, kaksi hopeaa, yksi pronssi ja yksi Suomen Cupin voitto.

Mielenkiintoinen ja arvostettava, mutta valitettavan heikosti dokumentoitu osa Roukanojan koripallouraa on hänen seitsemän vuottansa Venäjällä. Pietarissa lääkäriksi opiskellut Roukanoja harjoitteli ja pelasi vuosien aikana eri seuroissa Venäjän kahdella korkeimmalla tasolla, mutta internetin syövereistä ei taida löytyä kuin Pietarin Force-Majeuren riveissä kaudella 1996-97 pelatut kuusi ottelua Ronchetti Cupissa 10 pisteen ottelukeskiarvolla.

Bubbling under

Kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoiden valinta on mahdoton tehtävä. Rehellisesti sanoen vähän järjetönkin. Eri aikakausien pelaajien vertailu on haastavaa, mutta vielä haastavampaa on vertailla sekaisin pelaajien ansiota maajoukkueessa, ammattilaisuralla ja kotimaisessa pääsarjassa. Edellä ja blogisarjan aiemmissa jaksoissa olevat valinnat on subjektiivinen lista, jonka voi hyvin kyseenalaistaa. Valinnoissa on pyritty huomioimaan eri kentillä ja eri aikakausilla kunnostautuneita pelaajia. Oma arvioni on, että edellä olevista pelaajista 8–10 löytyisi lähes kaikkien asiantuntijoiden listalta, mutta sen jälkeen painotukset ja mieltymykset ja sitä myöden myös valinnat varmasti vaihtelisivat.

Ainakin seuraavien pelaajien esiintyminen näissä keskusteluissa ja kenties jopa tähdistöissä olisi enemmän kuin perusteltua:

  • 165 naisten maaottelua ja kolmessa EM-lopputurnauksessa pelannut sekä 11 SM-mitalia (5-3-3) ja seitsemän Suomen Cup -mestaruutta voittanut Leena Martin (Vestala).
  • Yli sata naisten maaottelua (104) pelannut ja SM-sarjassa seitsemän SM-kultaa voittanut ja 16 pisteen urakeskiarvon heittänyt Jaana Sintonen.
  • 88 maaottelua 6,9 pisteen keskiarvolla pelannut ja seitsemän Suomen mestaruutta voittanut ja 14 pisteen urakeskiarvon heittänyt Susanna Rinta.
  • Naisten Korisliigan ottelutilaston kaikkien aikojen seitsemäs (455), pistetilaston kahdestoista (5424 pistettä) ja syöttötilaston viides (971) Ääneskosken Huiman seuralegenda Sanna Jämsen (Puskala).
  • Neljä kautta ulkomailla ammattilaisena (ESP, ITA, GER) pelannut ja Naisten Korisliigassa reilut 300 ottelua tuplatupla-keskiarvoilla (16,1 ppg, 10,8 rpg) pelannut Niina Laaksonen.
  • Nykymaajoukkueesta eniten naisten maaotteluita (81) pelannut sekä kuusi Suomen ja yhden Saksan mestaruuden voittanut Linda-Lotta Lehtoranta.

Tällä hetkellä suomalaiset koripallopiirit kohisevat useista lahjakkaista tyttö- ja naispelaajista. Onkin mielenkiintoista seurata nouseeko naisten maajoukkueemme lähivuosina takaisin arvokisatasolle. Mielenkiintoista on seurata myöskin sitä, että kuinka moni nykypelaajista kirjoittaa tulevan kymmenen vuoden aikana itsensä vahvalla fontilla suomalaisen naiskoripallon kaikkien aikojen pelaajien joukkoon.

Tämän blogisarjan aiemmat osat löytyvät:


*Pentti Salmi täydentää parhaillaan 1980- ja 1990-luvun pelaajakohtaisissa tilastoissa olevia puutteita muutamien kausien osalta. Tämä voi muuttaa hieman joidenkin pelaajien ja siten myös koko sarjan kaikkien aikojen tilastoja. 

Lähteet:

  • Kuudes pelaaja kentällä: 70 vuotta suomalaista naiskoripalloa (2022 @ Suomen Koripallomuseoyhdistys ry)
  • Basket.fi, FIBA Archive, Eurobasket.com ja muut internetin syöverit

  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lopettavatko lapset ja nuoret liikuntaharrastuksen korkeiden kustannusten takia?

Urheiluseuroilla rooli vain juhlapuheissa?

Koripallon kaikkien aikojen maajoukkuepelaajat