Kaikkien aikojen suomalaiset naiskoripalloilijat: Kakkostähdistö

Tämä kirjoitus on keskimmäinen osa kolmiosaista blogisarjaa, jossa osoitetaan kunnioitusta kaikkien aikojen suomalaisille naiskoripalloilijoille. Sarjan ensimmäisessä osassa esiteltiin kirjoittajan subjektiivinen valinta kaikkien aikojen ykköstähdistöksi. Nyt vuorossa suomalaisen naiskoripallon kaikkien aikojen kakkostähdistö. Ja edelleen syytä korostaa, että absoluuttisen paremmuuden julistamisen sijaan tarkoitus on nostaa esiin eri aikakausien maajoukkuelegendoja, kotimaista pääsarjaa dominoineita tähtiä ja kunnioitettavan ammattilaisuran ulkomailla tehneitä pelaajia.

Kakkostähdistö

Reetta Piipari

  • Syntynyt: 1980
  • Kasvattajaseura: Kotkan Työväen Palloilijat
  • Palaajaura: 1996-2018
  • Maajoukkue: 112 ottelua, 10,3 pistettä/ottelu, 3,2 syöttöä/ottelu
  • SM-sarja/Korisliiga: 327 ottelua, 12,5 pistettä/ottelu, 2,6 syöttöä/ottelu
  • Ulkomaan ammattilaiskentät: 94 ottelua, 7,3 pistettä/ottelu
  • NCAA: 126 ottelua, 10,8 pistettä/ottelu, 5,2 syöttöä/ottelu

Reetta Piipari on Anja Suomalaisen rinnalla suomalaisen naiskoripallon kaikkien aikojen takapelaaja, joka osoitti uransa aikana tasonsa niin yliopistokoripallossa, ulkomaan ammattilaiskentillä, maajoukkueessa kuin kotimaan pääsarjassakin.

Reetta Piiparin koripalloura huipputasolla käynnistyi Korisliigassa kaudella 1996-97 Peli-Karhussa voitettuun SM-pronssiin ja valintaan kauden tulokkaaksi. Todellinen nousu suomalaisen naiskoripallon huipulle käynnistyi kuitenkin USA:n yliopistokoripallon parissa. Piipari edusti Xavier yliopistoa vuosina 1999-2003. Hän pelasi neljän kauden aikana 126 ottelua 10,8 pisteen ja 5,2 syötön keskiarvoilla. Kaudella 2000-01 Xavier voitti 34 ottelustaan Piiparin ja Taru Tuukkasen johdolla peräti 31, voitti Atlantic 10 -konferenssin mestaruuden ja eteni NCAA:n valtakunnallisessa lopputurnauksessa kahdeksan parhaan joukkoon (Elite Eight). Piipari valittiin kerran konferenssin ykkösviisikkoon ja kerran myös kakkos- ja kolmosviisikoihin. Piiparin komea  yliopistoura sai hienon kruunun, kun hänet valittiin Xavierin Hall Of Fameen vuonna 2018.

Reetta Piipari pelasi neljä kautta eurooppalaisen sarjakoripallon korkeimmalla tasolla Espanjan pääsarjassa. Neljän kauden aikana hän pelasi 94 ottelua 24 minuutin ja 7,3 pisteen keskiarvolla. Tilastollisesti parhaalla kaudellaan 2007-08 Piipari kirjautti Gran Canariassa tilastoriviksi komeat 32 minuuttia, 9,8 pistettä ja 2,9 syöttöä ottelua kohden.

Reetta Piipari kuuluu myös kaikkien aikojen maajoukkuepelaajiin. Hän pelasi 112 ottelua 10,3 pisteen ja 3,2 syötön keskiarvoilla. Piipari on kaikkien aikojen maajoukkuetilastoissa ykkösenä koriinjohtavissa syötöissä, seitsemäntenä tehdyissä pisteissä ja kahdeksantena pelatuissa otteluissa.

Naisten Korisliigassa Piipari pelasi kaikkiaan 13 kauden aikana 327 ottelua 12,5 pisteen ja 2,6 syötön keskiarvolla. Hän on kaikkien aikojen syöttötilastossa neljäntenä 1050 koriin johtavalla syötöllään. Palkintokaapissaan Piiparilla on yksi Suomen mestaruus, , viisi SM-hopeaa, kolme SM-pronssia ja kaksi Suomen cupin voittoa.

Reija Vesa

  • Syntynyt: 1961
  • Kasvattajaseura: Nokian Urheilijat
  • Palaajaura: 1975-1987
  • Maajoukkue: 95 ottelua, 9,3 pistettä/ottelu
  • SM-sarja: 251 ottelua, 18,1 pistettä/ottelu, 4,6 levypalloa/ottelu

Reija Vesa on yksi kotimaisen pääsarjahistorian kovimpia kotimaisia korintekijöitä ja menestyneempiä pelaajia.

Reija Vesa oli keskeinen pala Nokian Urheilijoiden SM-sarjan menestysdynastiaa 1970-luvun loppupuolella sekä Tampereen Pyrinnön menestysvuosia 1980-luvun alkupuoliskolla. Kaksitoista kautta SM-sarjassa pelannut Vesa saavutti pääsarjaurallaan seitsemän Suomen mestaruutta, kaksi SM-hopeaa ja kolme Suomen Cupin voittoa. Vesa oli kolme kertaa SM-sarjan korikuningatar ja hänen uran pistekeskiarvo on peräti 18, 1 pistettä.

Samaan aikaan Lea Hakalan kanssa SM-sarjaan noussut Reija Vesa on niitä harvoja kotimaisia pelaajia, joka on joukkueensa johtavana pelaajana pystynyt juottamaan useamman kerran Lea Hakalan tähdittämälle vastustajalle karvasta kalkkia. Nokian Urheilijoiden ja Tampereen Pyrinnön joukkueet olivat nimekkäitä nippuja sillä Vesan lisäksi joukkueissa esiintyi Satu Saarteisen, Marianne Mäkelän ja Pyrinnössä myös  Seija Leinon kaltaisia maajoukkuetähtiä. Reija Vesan keskeisestä roolista kertoo kuitenkin se, että hän oli seitsemällä mestaruuskaudellaan viisi kertaan joukkueen paras ja kaksi kertaa joukkueen toiseksi paras pistenainen.

Reija Vesa pelasi myös menestyksekkään maajoukkueuran. Sadan maaottelun rajapyykki jäi viiden ottelun päähän, mutta 95 pelattua maaottelua edellyttää edelleen kaikkien aikojen kolmannelletoista sijalle pelattujen maaottelujen määrässä. Vesa pelasi kaksi kertaa (1980, 1981) EM-lopputurnauksessa ja hän on neljänneksi eniten EM-lopputurnauksissa pisteitä tehnyt pelaajamme. EM-lopputurnausten pistekeskiarvo 9,2 oikeuttaa kaikkien aikojen tilastossa kolmannelle sijalle legendakaksikko Hakala – Hakola jälkeen.  

Heta Korpivaara

  • Syntynyt: 1984
  • Kasvattajaseura: Tapiolan Honka
  • Palaajaura: 1999-2018
  • Maajoukkue: 112 ottelua, 9,0 pistettä/ottelu, 4,5 levypalloa/ottelu
  • SM-sarja/Korisliiga: 194 ottelua, 14,1 pistettä/ottelu, 6,3 levypalloa/ottelu
  • Ulkomaan ammattilaiskentät: 175 ottelua, 15,4 pistettä/ottelu, 5,8 levypalloa/ottelu
  • NCAA: 116 ottelua, 8,2 pistettä/ottelu, 4,1 levypalloa/ottelu

Tapiolan Hongan kasvatti Heta Korpivaara oli 2010-luvun taitteen molemmin puolin maamme parhaita koripalloilijoita ja yksi pisimmän ammattilaisuran ulkomailla tehnyt pelaajamme.

Korpivaara pelasi neljän kauden ja 116 ottelun NCAA-uran Seaton Hallin yliopistossa 8,2 pisteen keskiarvolla. Yliopistouran jälkeen Korpivaara pelasi seitsemän kauden ammattilaisuran Euroopan kentillä. Vuosina 2008-2012 hän pelasi yli sata ottelua Espanjan kakkostasolla ollen joukkueidensa avainpelaajia ja sarjan suurimpia tähtiä. Hän pelasi sarjassa melkein 34 minuuttia ottelua kohden, kirjauttaen historiankirjoihin komean 17,6 pisteen keskiarvon. Espanjan kakkossarjan lisäksi Korpivaara pelasi kaudet Espanjan Liga Femeninassa, Saksan Bundesliigassa ja Ranskan kakkostasolla.

Ammattilaisuran lisäksi Heta Korpivaara kuului maajoukkueen kantaviin voimiin pelaten 112 maaottelua yhdeksän pisteen keskiarvolla. Korpivaara on tällä hetkellä kahdeksanneksi eniten naisten maaotteluita pelannut ja yhdeksänneksi eniten maaottelupisteitä tehnyt pelaaja. Kaikkien aikojen levypallotilastossa hän on peräti neljännelle sijalla. Korpivaara on pelannut myös kolmanneksi eniten EM-karsintaotteluita (57) heti Lea Hakalan ja Taru Tuukkasen jälkeen.   

Kotimaisessa pääsarjassa Korpivaara pelasi kahdeksan kautta kahdessa neljän kauden jaksossa. Ennen yliopistovuosia hän pelasi neljä kautta kasvattajaseurassa Tapiolan Hongassa. Ulkomaan vuosien jälkeen ura jatkui Naisten Korisliigassa vielä neljän kauden ajan. Korpivaaran tasosta kertoo oleellisen se, että hänet valittiin noiden neljän kauden aikana kolme kertaa Korisliigan vuoden pelaajaksi. Korpivaara saavutti kotimaan kentillä kolme SM-hopeaa, yhden SM-pronssin ja kaksi Suomen Cupin voiton. 

Terhi Airas-Järventaus

  • Syntynyt: 1961
  • Kasvattajaseura: Karhun Pojat, Helsinki
  • Palaajaura: 1975-2003
  • Maajoukkue: 138 ottelua, 10,7 pistettä/ottelu, 5,2 levypalloa/ottelu
  • SM-sarja*: 502 ottelua, 13,8 pistettä/ottelu, 6,9 levypalloa/ottelu
  • Ulkomaan ammattilaiskentät: 3 kautta Ruotsissa (tilastot vain yhdeltä kaudelta)

Terhi Airas-Järventaus on yksi kaikkien aikojen maajoukkue- ja pääsarjapelaajiamme ja ensimmäinen ulkomailla ammattilaisena pelannut naiskoripalloilijamme.

Terhi Airas-Järventaus pelasi melkein 24 vuotta kestäneen maajoukkueuran aikana 138 maaottelua, joka oikeuttaa hänet kaikkien aikojen maaottelutilastossa neljännelle sijalle. Airas-Järventaus on neljäntenä myös tehtyjen maaottelupisteiden (1471) osalta. Pistekeskiarvoksi hän heitti maaotteluissa kunnioitettavan 10,7 pistettä, joka on tällä hetkellä kymmenenneksi paras uranoteeraus vähintään kymmenen maaottelua pelanneiden joukossa. Terhi Airas-Järventaus on Lea Hakalan ja Leena Martinin (Vestala) ohella kolmas pelaaja, joka on esiintynyt kolme kertaa EM-lopputurnauksessa. Hän on myös Lea Hakalan ja Hilkka Hakolan jälkeen kolmanneksi eniten EM-kilpailuissa pisteitä tehnyt koripalloilijamme. 

Neljällä eri vuosikymmenelle ulottuneen pääsarjauran* aikana Terhi Airas-Järventaus pelasi 502 ottelua ja teki 6930 pistettä. Nämä oikeuttavat hänet kaikkien aikojen tilastoissa viidennelle ja kuudennelle sijalle. Palkintokaappiin kertyi pääsarjauran aikana kolme SM-kultaa, seitsemän SM-hopeaa ja kolme SM-pronssia. Cup-voittoa Airas-Järventaus pääsi juhlimaan kolmesti. Hänet valittiin kerran (1989-90) SM-sarjan vuoden pelaajaksi ja kymmenen vuotta myöhemmin (1999-00) SM-finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Terhi Airas-Järventaus oli ensimmäinen naispelaaja joka pelasi ulkomailla ammattilaisena. Airas-Järventaus pelasi Ruotsissa kolme kautta  vuosina1981-1984. Koripalloliiton arkistoihin näistä kausista on tilastoituna vain keskimmäinen, jolloin hän johdatti seuransa Solna IF:n 16,2 pisteen keskiarvolla  Damliganissa hopealle.

Auli Nyman (Gröönroos)

  • Syntynyt: 1970
  • Kasvattajaseura: Kotkan Työväen Palloilijat
  • Palaajaura: 1982-2010
  • Maajoukkue: 133 ottelua, 11,4 pistettä/ottelu, 6,1 levypalloa/ottelu
  • SM-sarja*: 451 ottelua, 15,6 pistettä/ottelu, 10,3 levypalloa/ottelu
  • NCAA: 29 ottelua, 10,1 pistettä/ottelu, 5,3 levypalloa/ottelu

Auli Nyman yksi kaikkien aikojen maajoukkue- ja pääsarjapelaajiamme.

Auli Nyman pelasi 133 naisten maaottelua ja hän on kautta aikain viidenneksi eniten maaotteluita pelannut pelaajamme. Kaikkien aikojen piste- ja levypallotilastoissa Nyman on molemmissa kolmantena. Myös Nymanin ottelukohtaiset keskiarvot (11,4 pistettä ja 6,1 levypalloa) oikeuttavat hänet selkeästi kymmenen kärkeen. Nyman pelasi vuoden EM-lopputurnauksessa 17-vuotiaana, ollen kaikkien aikojen nuorin EM-lopputurnauksessa pelannut pelaajamme. Nyman oli turnauksessa joukkueen neljänneksi paras pistenainen ja levypalloykkönen.

KTP-kasvatti Nyman pelasi SM-sarjassa* 451 ottelua kivenkovilla tuplatuplakeskiarvioilla: 15,6 pistettä ja 10,3 levypalloa. Nyman on pääsarjan kaikkien aikojen tilastoissa ottelumäärässä kahdeksas, pisteissä neljäs ja levypalloissa kolmas. Erinomaisena kahden suunnan pelaajana tunnettu Nyman valittiin SM-sarjan vuoden pelaajaksi neljä kertaa ja sarjan puolustuspelaajaksi viisi kertaa. Palkintokaappiin Nymanille kertyi kolmen Suomen Cupin voittoa ja neljä SM-hopeaa ja neljä SM-pronssia.

On pitkälti makuasia ja painotuskysymys, kun keskustellaan kaikkien aikojen kotkalaisesta naiskoripalloilijasta. Perusteita löytyy niin Awak Kueirin, Reetta Piiparin kuin Auli Nymaninkin puolesta. Koko kolmikko kuuluukin kiistatta maamme kaikkien aikojen parhaiden naiskoripalloilijoiden joukkoon.

  

Tämä blogisarja jatkuu vielä yhdellä osalla (julkaistu 8.5.), joissa teen valintani kaikkien aikojen suomalaisten naiskoripalloilijoiden kolmostähdistöön. Aiemmin julkaistu osa ykköstähdistöön valituista löytyy täältä.

 

*Pentti Salmi täydentää parhaillaan 1980- ja 1990-luvun pelaajakohtaisissa tilastoissa olevia puutteita muutamien kausien osalta. Tämä voi muuttaa hieman joidenkin pelaajien ja siten myös koko sarjan kaikkien aikojen tilastoja. 

Lähteet:

  • Kuudes pelaaja kentällä: 70 vuotta suomalaista naiskoripalloa (2022 @ Suomen Koripallomuseoyhdistys ry)
  • Mikko Simon: Enemmän kuin peli – menestystä elämässä ja Koripallossa (2003 Gummerus)
  • Basket.fi, FIBA Archive, Eurobasket.com ja muut internetin syöverit

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lopettavatko lapset ja nuoret liikuntaharrastuksen korkeiden kustannusten takia?

Urheiluseuroilla rooli vain juhlapuheissa?

Koripallon kaikkien aikojen maajoukkuepelaajat