Kaikkien aikojen KTP-pelaajat: kivijalkana omat kasvatit

Tässä kirjoituksessa tarkastellaan KTP:n kaikkien aikojen pelaajia eri tilastokategorioiden näkökulmasta. 

KTP:n omien pelaajien merkitys korostuu, kun tarkastellaan eniten pääsarjakausia KTP:n riveissä pelanneita. Listan kärkipää on kuin melkein suoraan Karhuvuoren halliin kattoon nostettujen seuralegendojen paitarivistö. Kausien määrässä kaikkien aikojen KTP-pelaajia ovat 21 kaudella KTP:n vihreävalkoisessa pelannut Hannu Paananen sekä kahdenkymmenen pääsarjakauden Ari Paananen, Pertti Marttila ja Jarkko Tuomala.

Muita kausimäärässä kärkipäähän sijoittuvia KTP:n omia kasvatteja ovat 15 kauden Jyrki Kutvonen sekä 14 kautta pääsarjassa kasvattajaseuransa riveissä pelanneet Timo Toikka ja Arto Kylmälä. Arto Kylmälän nimi ei välttämättä nouse aina esiin suurimpien seuralegendojen joukossa, mutta kun mies sijoittuu käytännössä kaikissa pidemmän aikavälin tilastokategorioissa seuran TOP20-pelaajien joukkoon, niin käy selväksi, että kyseessä yksi seuran kaikkien aikojen pelaajista.

Muiden kotkalaisseurojen kasvateista eniten pääsarjakausia KTP:n paidassa on pelannut Karhulan Veikkojen kasvatti Markus Myllylä (14 kautta). Kotkan ulkopuolelta tulleista pelaajista eniten kausia on pelannut sittemmin kotkalaistunut Korisliiga- ja KTP-legenda Larry Pounds (13 kautta).

Vähintään kymmenen kautta KTP:n paidassa on pelannut kotkalaislähtöisten ja Poundsin lisäksi vain karkkilalaiskaksikko Pasi Heinonen (12) ja Jari Vekkilä (10).

 


Taulukko 3. Eniten pääsarjakausia KTP:ssä pelanneet pelaajat.

Pääsarjaotteluiden määrässä mitattuna kaikkien aikojen KTP-pelaaja on peräti 731 pääsarjaottelua pelannut Jarkko Tuomala. Tuomalan jälkeen eniten otteluita ovat pelanneet Pertti Marttila (668) ja Jyrki Kutvonen (572).

Kolmikon ottelumäärän suuruus asettuu oikeaan mittasuhteeseen, kun sitä katsoo kaikkia koripallon pääsarjapelaajia vasten. Tuomalan ottelumäärä oikeuttaa kaikkien aikojen tilastossa edelleen kolmannelle sijalle uraansa vielä jatkavien Timo Heinosen ja Antero Lehdon jälkeen. Pertti Marttila löytyy kaikkien ottelumäärissä seitsemänneltä sijalta ja Jyrki Kutvonenkin 20. sijalta. Tuomala ja Kutvonen ovat ToPo-legenda Kari-Pekka Klingan lisäksi ainoat ottelumäärissä TOP20-listan pelaajat, jotka ovat pelanneet pääsarjauransa vain yhdessä seurassa. Marttilan osaltahan tämän rikkoo yhden kauden ja 16 ottelun vierailu Kouvolan Kouvoissa.

Tuoreemmista pääsarjapelaajista eniten pääsarjaotteluita KTP:n paidassa ovat pelanneet Michael Pounds (401) ja uraansa vielä jatkava Joonas Lehtoranta (331). Molemmat KTP-kasvatit ovat pelanneet Korisliigaa myös muualla, joten kokonaisuudessaan heidän pääsarjaotteluiden määrä nousee vielä kunnioitettavampiin lukemiin: Pounds 577 ottelua ja Lehtoranta 421 ottelua.

 


Taulukko 4. Eniten pääsarjaotteluita KTP:ssä pelanneet pelaajat.

Korintekijänä kaikkien aikojen KTP-pelaaja on todellinen Korisliiga-legenda Larry Pounds. Pounds teki uransa aikana huikeat 12 753 pistettä. Pistemäärä edellyttää Korisliigan kaikkien aikojen tilastoissa toiselle sijalle Gerald Lee Sr:n jälkeen.

KTP:n kaikkien aikojen pistemiesten kärjen täydentävät Poundsin kanssa SM-sarjaa 1980- ja 90-luvuilla lähes dominoineet Pertti Marttila (8841) ja Jarkko Tuomala (8624). Marttila löytyy kaikkien aikojen pistetilaston 13. sijalta ja Tuomala 16. sijalta.

Kolmikosta Larry Pounds on valittu jo Finnish Basketball Hall of Fame – kunniagalleriaan. Marttilan ja Tuomalan osalta tämä suomalaisen koripallon ”aatelointi” lienee vain ajan kysymys. KTP:n miespelaajista FBHOF:iin on Poundsin lisäksi toistaiseksi valittu vain KTP-kasvatti Ville Vainio. Vainio pelasi vuosina 1964-67 KTP:n paidassa kolmessa kaudessa 37 ottelua 11,3 pisteen keskiarvolla, voittaen SM-kultaa ja SM-pronssia. Tämän jälkeen Vainio pelasi yhtenä ensimmäisistä suomalaisista USA:n yliopistokoripalloa Brigham Young Universityn riveissä ja Suomeen palattuaan kolme kautta SM-sarjaa Panttereissa. Vainion suurimmat maineteot tulivat kuitenkin maajoukkuepaidassa, jossa hän voitti EM-kisojen levypallokuninkuuden 1967, ollen johdattamassa maajoukkuetta kaikkien aikojen EM-sijoitukseen (6.).

Kaikkien aikojen KTP-korintekijöiden kärjestä muodostuu aito All Stars-viisikko, kun legendaarisen eturivin jälkeen listasta löytyvät KTP:n kaikkien aikojen paras pelintekijä Ari Paananen sekä Peli-Karhujen kasvatti ja myös Hongassa menestyksekkään pääsarjauran tehnyt heittävä takamies Roope Mäkelä.

Muista kärkiskoraajista voi nostaa esiin 1990-luvulla kaksi mestaruutta voittaneen Darrin Fowlkesin (3 535) sekä toisen tuplamestarin Timo Toikan (2 744).


Taulukko 5. Eniten pisteitä KTP:ssä tehneet pääsarjapelaajat.


Kun tarkasteluun otetaan KTP:n paidassa vähintään 100 pääsarjaottelut pelanneet pelaajat ja tarkastellaan pelaajien ottelukohtaisia pistekeskiarvoja, niin KTP:n kaikkien aikojen korintekijäkaksikon muodostaa yhdessä kaksi mestaruutta voittaneet Darrin Fowlkes (27,4 ppg) ja Larry Pounds (26,5 ppg).

2000-luvulla vahvistusruletti on käynyt aktiivisena ja vain harva ulkomaalaisvahvistus on pelannut KTP:n paidassa yli sata ottelua. Poikkeuksen tässä muodostavat kuitenkin ottelukohtaisessa pistekeskiarvossa korkealle nousevat Jerald Fields (17,5 ppg) ja Sefton Barrett (17,4 ppg).

Pistekeskiarvossa mitattuna KTP:n kärkipelaajiin kuuluu myös vuosina 1966-1976 seuraa pääsarjassa edustanut Veikko Miettinen komean 14,5 pisteen ottelukeskiarvolla sekä urallaan kahdessa vaiheessa KTP:tä edustanut Roope Mäkelä (14,1 ppg).

Kotkan ulkopuolelta tulleista vähintään sadan KTP-ottelun pelaajista yli kymmenen pisteen ottelukeskiarvolla seuraa ovat edustaneet Pussihukkien kasvatti Timo Heinonen (11,7) sekä Äänekosken Huiman Toni Ilmonen (10,2).

Jos pistekeskiarvotarkastelusta poistetaan 100 ottelun vaatimus, niin kärkipaikan ottaa vuosina 1980-82 KTP:ssä kaksi kautta pelannut ja yhden pronssin voittanut Larry Rogers huikealla 34,9 pisteen keskiarvolla. Perässä tulevat yhden kauden KTP:läiset Willie Pounds (32,3 ppg/1979-80) ja Thomas Hill (31,4 ppg /1996-96). Poundsin ja Rogersin kovat pistekeskiarvot selittyvät paitsi miesten korintekotaidolla, niin kausina 1978-82 SM-sarjassa käytössä olleella 4*12 minuutin peliajalla.  

 


Taul
ukko 6. Parhailla pistekeskiarvolla KTP:ssä pelanneet (vähintään 100 ottelua pelanneet).


KTP:ssä voitettujen pääsarjamitalien osalta kärjen muodostavat huikeat kymmenen SM-mitalia voittaneet Pertti Marttila, Jarkko Tuomala ja Jyrki Kutvonen. Yhden SM-pronssin kolmikko voitti yhdessä Larry Rogersin kanssa, mutta muissa mitalijoukkueissa heidän rinnallaan pelasi toinen Larry eli Larry Pounds. Nelikosta Jyrki Kutvonen on ainoa, jonka pelipaitaa KTP ei ole vielä nostanut kotihallinsa kattoon. Ehkä olisi jo aika.  

Kotkan ulkopuolisista pelaajista mitalitilastossa korkeimmalle nousevat 1990-luvun mestaruusjoukkueissa tärkeissä rooleissa pelanneet Kataja-kasvatti Petteri Forsblom sekä karkkilalainen Jyrki Vekkilä.

Seuran alkuvuosien menestysjoukkueista mitalitilastossa korkeimmalle nousevat yhdeksän mitalin Timo Toikka sekä Toni Bärlund ja Timo Tuurnala.

 


Taulukko 7. KTP:n pelaajakohtainen mitalitaulukko.

Tämä kirjoitus on osa KTP:n koripallon pääsarjahistoriaa tarkastelevaa kirjoitussarjaa, joka julkaistaan muutaman blogin sarjana:

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lopettavatko lapset ja nuoret liikuntaharrastuksen korkeiden kustannusten takia?

Urheiluseuroilla rooli vain juhlapuheissa?

Koripallon kaikkien aikojen maajoukkuepelaajat