Kotkalaiset naisten huippukoripallossa: Kotkalaisseurojen kasvatit kansainvälisillä kentillä

Kotkalaiset naisten maajoukkueessa

Naisten maajoukkueessa on vuosien saatossa esiintynyt 13 kotkalaisseurojen kasvattia.

Ensimmäinen naisten maajoukkueessa esiintynyt kotkalaispelaaja oli Heli Toikka. Toikka pelasi maajoukkueessa 46 ottelua 6,6 pisteen keskiarvolla. Toikka on myös ensimmäinen naisten arvokisoissa pelannut kotkalainen, esiintyen vuoden 1981 EM-lopputurnauksessa.

Kaikkien aikojen kotkalaiset maajoukkuepelaajat ovat yli sata maaottelua pelanneet Auli Nyman (133 maaottelua) ja Reetta Piipari (112 maaottelua).

Auli Nyman on pelannut neljänneksi eniten naisten maaotteluita, edellään vain toiset legendat Lea Hakala (265 maaottelua), Leena Martin (Vestala) (169) ja Taru Tuukkanen (169). Nymanin maajoukkueuraa ja toisaalta monipuolisuutta kuvaa hänen sijoittumisensa kaikkien aikojen tilastoissa eri tilastokategorioissa: pisteet 5., levypallot 3., syötöt 5., riistot 5. ja torjunnat 3. Toki täydellisiä tilastoja alettiin pitää naisten maaotteluissakin vasta asteittain 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa. Auli Nyman on myös toinen naisten arvoturnauksessa esiintynyt kotkalainen. Hän edusti Suomea 1987 EM-lopputurnauksessa eli toistaiseksi viimeisen kerran kun Suomi on arvokisoihin päässyt.

Reetta Piipari komeilee maaotteluiden määrässä kaikkien aikojen kahdeksannella sijalla. Piiparin pelillistä merkitystä maajoukkueelle kuvaa 10,3 pistekeskiarvon lisäksi se, että hän pitää kärkipaikkaa kaikkien aikojen syöttötilastossa ja löytyy myös riistotilastosta komeasti kolmannelta sijalta. 

Aktiivipelaajista kotkalaisten piikkipaikkaa maaottelutilastossa pitää 73 naisten maaottelua pelannut Linda-Lotta Lehtoranta. Lehtoranta on noussut kaikkien aikojen syöttötilastossa jo komeasti neljännelle sijalle.

Muut vähintään 50 maaottelua pelanneet kotkalaiset ovat Dionne Pounds (65 maaottelua) ja Mari Puustinen (50 maaottelua). Poundsin maajoukkueura on komea ja 10 pisteen ottelukeskiarvo on arvostettava. Vastaavaan pistekeskiarvoon on historian saatossa yltänyt vain 11 vähintään 50 maaottelua pelannutta, mukaan lukien kotkalaiskaksikko Nyman-Piipari.

Kotkalaisilla on vahva edustus myös naisten tämän hetken maajoukkueessa. Edellisessä EM-karsintaikkunassa maajoukkuekapteeni Linda-Lotta Lehtorannan lisäksi Susiladies-paidan puki yllensä Awak Kuier ja Anissa Pounds. Lisäksi Roosa Lehtoranta kuuluu maajoukkuerinkiin. Tästä joukosta etenkin Awak Kuierin maajoukkueura on alkanut erittäin hienosti 13,3 pisteen ja 8,9 levypallon ottelukohtaisilla keskiarvoilla.

Taulukko 7. Naisten maajoukkueessa pelanneet kotkalaisseurojen kasvatit 


Kotkalaiset Yhdysvaltojen yliopistokoripallossa

Jos kotkalaisilla mieskoripalloilijoilla oli Ville Vainiosta (Brigham Young, 1967-71) Mustapha Amziliin (Dayton, 2020-) melkein 50 vuoden tauko, kun kotkalainen pelasi Yhdysvaltalaista yliopistokoripalloa, niin naisten puolella virta ison meren taakse on ollut huomattavasti aktiivisempaa.

KTP-kasvatit Heli Toikka, Anne Luostarinen ja Mia Kuusisto kuuluvat suomalaisten naiskoripalloilijoiden NCAA-pioneereihin. Heistä Toikka ja Kuusisto ovat myös ensimmäisiä, jotka pelasivat NCAA-koripalloa täydet neljä kautta. Molemmat pelasivat yliopistourallaan yli 100 ottelua hyvillä pistekeskiarvoilla (Toikka 9,6 ppg, Kuusisto 8,0 ppg), jättäen vahvan jälkensä University of Californian historiankirjoihin.

Komeimman ja menestyksekkäimmän NCAA-uran on kotkalaisista tehnyt kuitenkin Reetta Piipari. Piipari pelasi Xavierin yliopistossa täydet neljä kautta. Piiparin aikana joukkue voitti kaksi kertaa oman konferenssinsa ja pelasi kolmesti NCAA-lopputurnauksessa, sijoittuen kertaalleen upeasti kahdeksan parhaan joukkoon (NCAA Elite Eight). Piipari sai uransa aikana useita kunnianosoituksia, tullen valituksi kertaalleen myös Atlantic-10-konferenssin ykköstähdistöviisikkoon. Piipari sijoittui korkealle myös yliopistonsa kaikkien aikojen tilastoissa (mm. syöttöykkönen). Komeimman kunnianosoituksen hän sai kuitenkin vuonna 2018, kun hänet valittiin Xavierin yliopiston Hall of Fameen. 

Myös Anissa Poundsin yliopistoura on komea. NCAA II-divisioonassa yliopistouransa pelannut Pounds pelasi 119 ottelua peräti 12,9 pisteen keskiarvolla. Myös Pounds kirjoitti vahvasti opinahjonsa historiaa ollen vasta toinen Arkansas Techin pelaaja, joka tuli valituksi konferenssin tähdistöjoukkueisiin kaikilla neljällä kaudellaan.

Taulukko 8. NCAA-yliopistokoripalloa pelanneet kotkalaisseurojen kasvatit 


Kotkalaiset ulkomaan ammattilaiskentillä

Yhdysvaltojen yliopistokoripallon lisäksi kotkalaiset naiskoripalloilijat ovat tehneet komeita uria ja upeita läpimurtoja myös ulkomaan ammattilaiskentillä.

Ulkomaan ammattilaiskentät korkattiin kotkalaisittain kaudella 2003-04, kun Reetta Piipari ja Mari Puustinen avasivat uransa Espanjassa. Reetta Piipari pelasi kahdessa pätkässä yhteensä neljä kautta Espanjan kivenkovassa pääsarjassa. Piipari pelasi Liga Femininassa komeat 94 ottelua yli 24 minuutin ja 7,3 pisteen ottelukeskiarvolla. Piiparin ammattilaisura on tasonsa ja tilastojen valossa yksi suomikoripallon parhaita.

Mari Puustinen pelasi neljä kautta ja 112 ottelua Espanjan kakkostasolla. Puustisen jälki oli vakuuttavaa ja historiantilastoihin kirjattiin yli 28 minuutin ja 7,4 pisteen ottelukeskiarvot hyvällä eurooppalaisella tasolla.

Todellista suomalaista ja kotkalaista koripallohistoriaa kirjoitetaan vasta viime kaudella käynnistyneellä ammattilaisuralla. Peli-Karhujen kasvatti Awak Kuierista tuli ensimmäinen suomalainen maailman kovatasoisimmassa sarjassa. WNBA:ssa todellinen läpimurto on vielä tekemättä, mutta toinen kausi Euroopan kärkisarjoihin kuuluvassa Italian Serie A:ssa on sujunut peräti 16,4 pisteen, 9,1 levypallon ja 2,1 blokin ottelukeskiarvolla.

Toista kotkalaista läpimurtoa Euroopan huipulle kirjoitetaan parhaillaan Saksan pääsarjassa. Aiemmin ammattilaisurallaan Espanjan ja Saksan kakkostasolla sekä Belgian pääsarjassa tuhojaan tehnyt Anissa Pounds on astunut astetta kovatasoisempaan sarjaan, mutta vauhti on ollut yhtä vakuuttavaa ja pisteitä on syntynyt noin 13 pisteen keskiarvolla. Isosisko Dionne Pounds kävi puolestaan omalla urallaan yhden kauden ja 19 ottelun visiitillä Espanjan pääsarjassa osoittamassa, että Poundsit ovat korintekijöitä myös Euroopan korkeimmilla tasoilla.

Myös Linda-Lotta Lehtorannalta on vielä lupa odottaa paluuta ulkomaan ammattilaiskentiltä. Tähän mennessä Lehtoranta on pelannut ulkomailla yhteensä 77 ottelua, joista valtaosan Saksan pääsarjassa. Tällä kaudella Lehtoranta teki viiden ottelun vierailun Israelissa pelaten kolme ottelua kivikovaa Eurocupia. Pikkusisko Roosa Lehtorannan ammattilaisura ulkomailla on korona-ajan keskellä jäänyt toistaiseksi 19 ottelun kauteen Belgian pääsarjassa, mutta tuskin viimeinen luku on tälläkään saralla vielä kirjoitettu.

Kotkalaisten koripallomainetta pidetään tällä kaudella yllä myös Hollannin pääsarjassa, kun Peli-Karhujen kasvatti Erika Mäkelä pelaa opiskelujen ohella paikallista pääsarjaa.

Taulukko 9. Ulkomaan ammattilaiskentillä pelanneet kotkalaisseurojen kasvatit (tilanne 14.2.)


Kotkalaista naiskoripalloa käsittelevän blogisarjan muut osat: 


  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lopettavatko lapset ja nuoret liikuntaharrastuksen korkeiden kustannusten takia?

Urheiluseuroilla rooli vain juhlapuheissa?

Koripallon kaikkien aikojen maajoukkuepelaajat