HBA Märsky (naiset): Tilastojen kertomaa - osa I
Helsinki Basketball Academy (HBA) on Suomen Koripalloliiton ja pääkaupunkiseudun urheiluoppilaitosten kehittämä ohjelma, jossa 13–19-vuotiaille potentiaalisille tulevaisuuden sekä tämän hetken nuorisomaajoukkuepelaajille tarjotaan mahdollisuus ympärivuotiseen, maajoukkuetasoiseen ammattivalmennukseen omassa kouluympäristössä. HBA toimii yläkoulun osalta Pohjois-Haagan Yhteiskoulussa ja lukion puolella Mäkelänrinteen urheilulukiossa. HBA Märsky on Koripalloliiton pelaajakehitysjärjestelmän kruununjalokivi, jossa keskeisenä tavoitteena on tukea pelaajia kohti kansainvälistä koripallouraa.
Tässä kaksiosaisessa blogissa tarkastellaan miltä HBA Märskyn rooli suomalaisessa naisten pelaajakehityksessä näyttää, kun sitä tarkastelee datan ja tilastojen kautta. Ensimmäisessä osassa tarkastellaan mistä pelaajia HBA:han tulee. Toisessa osassa tarkastellaan puolestaan minne HBA:n pelaajat ovat Märskyn jätettyään koripallourallaan siirtyneet ja toistaiseksi päätyneet.
Blogien tarkoitus on tarjota muutama tiedonjyvänen keskusteluun, jossa arvioidaan HBA Märskyn roolia ja onnistumista naiskoripallon pelaajakehitysjärjestelmän keskeisenä kulmakivenä.
Naisilla käynnissä kahdeksas kausi
Naisten puolella HBA Märskyn toiminta käynnistyi kaudella 2014-15. Kaksi ensimmäistä kauttaan HBA:n naisten joukkue pelasi naisten I divisioonassa ja kaudesta 2016-17 alkaen Naisten Korisliigassa.
HBA:n naisten joukkueessa on toistaiseksi (20.11.2021) esiintynyt 52 pelaajaa. Ensimmäinen varsinainen ”HBA-ikäluokka” oli 1997-syntyneet. Ikäluokittain HBA:n pelipaitaan on pukeutunut keskimäärin noin kuusi (6) pelaajaa. HBA:n jo jättäneiden ikäluokkien osalta lukumäärä on vaihdellut 1999-syntyneiden neljästä 2000-syntyneiden peräti yhdeksään pelaajaan.
KUVIO 1: HBA-PELAAJIEN LUKUMÄÄRÄ SYNTYMÄVUOSITTAIN |
HBA:n pelaajista melkein puolesta (48 %)
on debytoinut joukkueessa 15-16 vuoden
iässä. Vajaa kolmannes (29 %) on tehnyt debyytin 17-vuotiaana ja vajaa
neljännes (23 %) 18-19 vuoden iässä. HBA:ssa 15-16 vuoden iässä debytoineista
ja joukkueen jo jättäneistä pelaajista 69 % on pelannut joukkueessa 3-5 kautta.
HBA-pelaajien kasvattajaseurat
HBA:n naisten joukkueessa on pelannut toistaiseksi 23 eri koripalloseuran kasvatteja. Eniten pelaajia HBA:n pelipaitaan ovat kasvattaneet kuuden kasvatin Tapiolan Honka (Espoo) ja Wartti Basket (Hki). Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta eniten pelaajia on kasvattanut Hyvinkään Ponteva (4 kasvattia) ja Eteläisen alueen ulkopuolelta kolme HBA-pelaajaa kasvattanut Peli-Karhut (Kotka).
Eniten pelaajia HBA-paitaan kasvattaneista seuroista naisten oma SM-sarjajoukkue on tällä hetkellä Tapiolan Hongalla ja Peli-Karhuilla. HyPo pelasi naisten SM-sarjassa viimeksi kaudella 2019-20.
KUVIO 2: HBA-PELAAJIEN KASVATTAJASEURAT (VÄHINTÄÄN KAKSI PELAAJAA KASVATTANEET) |
HBA:ssa pelanneista 62 % on
pääkaupunkiseudun koripalloseurojen kasvatteja. Koripalloliiton eteläisen
alueen seuroista pelaajista on tullut 77 prosenttia ja muualta Suomesta
pelaajia HBA:n pelipaitaan on tullut toistaiseksi 12 pelaajaa (23 %). Tältä
osin huomionarvoista on se, että tällä kaudella toistaiseksi debytoineista
pelaajista 4/6 on tullut eteläisen alueen ulkopuolelta. Tulevat kaudet
näyttävät, että onko tämä poikkeuskausi vai houkutteleeko uudenkarhealla
Urhea-kampuksella sijaitseva Urhea-koti jatkossa myös maakuntien junioritähtiä
entistä enemmän HBA-paitaan.
Kasvattajaseurojen kotikuntien perusteella tarkastellen eniten märskyläisiä on tullut Helsingistä (17) ja Espoosta (10). Muut useamman pelaajan kunnat ovat Vantaa (5), Hyvinkää (4), Kotka (3), Kerava (2), Lappeenranta (2) ja Tampere (2). Kaikkiaan pelaajia HBA:han on siirtynyt 15 eri kunnan seuroista. Kaukaisin pelaaja on tullut Rovaniemeltä. HBA-kasvattien kotikuntia voi tarkastella täällä olevan kartan kautta (Paikkatietoikkuna).
KARTTA 1: HBA-PELAAJAT LUKUMÄÄRÄ KASVATTAJASEURAN KOTIKUNNAN PERUSTEELLA (PL. ROVANIEMI (1 PELAAJA))
Ajatuksia HBA-rekrytoinneista
HBA Märskyn joukkueeseen on ikäluokittain ja avauskauden jälkeen kausittain siirtynyt noin kuusi pelaajaa. Lukumääräisesti kuuden pelaajien siirtyminen Koripalloliiton keskitettyyn pelaajahautomoon ei kuulosta asialta, joka hankaloittaisi kohtuuttomasti luovuttavien seurojen toimintaa tai ikäluokan kilpailutoimintaa. Parhaiden pelaajien menettäminen voi kuitenkin kirpaista ja pahimmillaan myös hankaloittaa ainakin pienillä pelaajamäärillä operoivia seuroja. Keskittämisellä on luonnollisesti vaikutusta seurojen kilpailullisiin asetelmiin sekä A-tyttöjen SM-sarjan kilpailullisuuteen. Toisaalta jos ja kun HBA-toiminnan keskeisiä tavoitteita on kansainvälisen tason pelaajien kehittäminen, niin A-tyttöjen SM-sarjan taso ei varmaankaan ole tämän tavoitteen näkökulmasta varsinainen hopealuoti.
Edellä esitetyt luvut perustuvat HBA Märskyn tyttötoiminnan kahdeksaan ensimmäiseen kauteen. Jatkossa on mielenkiintoista nähdä muuttaako uusi Urhea-kampus tilannetta jotenkin. Houkutteleeko esimerkiksi Urhea-koti jatkossa entistä enemmän pelaajia maakunnista? Tuleeko HBA:n pelaajista jatkossa - tämän kauden tavoin - enemmistö eteläisen alueen ulkopuolelta? Nähtäväksi jää mitä vaikutusta tällä kehityssuunnalla on toteutuessaan pääkaupunkiseudun suurseuroja pienemmillä ikäluokkajoukkueilla operoivien maakuntaseurojen ja akatemioiden toimintaan? Ja nähtäväksi jää myös vaikutus pääkaupunkiseudun pelaajakehitystoimintaan, jos jatkossa entistä harvempi alueen seurojen kasvatti jatkaa lukioikäisenä koripallouraansa HBA Märskyssä.
Kommentit
Lähetä kommentti