Kotkalaiset naisten huippukoripallossa: Kotkalaisseurojen kasvatit kotimaan pääsarjassa

Kotkalaiset pääsarjaseurat

Kotkalainen naiskoripallo on tullut tunnetuksi erityisesti Peli-Karhujen vahvoista esityksistä Naisten Korisliigassa viimeisen viidentoista vuoden aikana. Koripallolla on kuitenkin myös naisten osalta Kotkassa pitkät perinteet.

Naisten koripallon Suomen mestaruus ratkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1944. Ensimmäisen mestaruuden voitti Helsingin Tarmo. Kotkalaisen koripallon tunnetuinta historiaa ei ole se, että naisten pääsarjassa pelasi kahdella ensimmäisellä kaudella myös kotkalainen joukkue. Kotkalaisen koripallon todellisia pioneereja ovatkin Tiutisen Pyrinnön naiskoripalloilijat. Tiutisen Pyrintö sijoittui kaudella 1944 neljänneksi (kuusi joukkuetta) ja kaudella 1945 viidenneksi (kahdeksan joukkuetta). Valitettavasti Koripalloliiton historiatilastoihin ei ole tallentunut Pyrinnön kokoonpanoja, eikä ottelutilastoja. Vuonna 1945 Tiutisen Pyrintö voitti kuitenkin TUL:n koripallomestaruuden kokoonpanolla Terttu Forssel, Verna Huovila, Saga Keveri, Henny Liuhto, Hilkka Maja, Hellin Puntti, Inkeri Reingold ja Sirkka Reingold. Melko todennäköisenä voidaankin pitää, että kyseiset naiset olivat pitkälti myös ensimmäisiä koripallon kotkalaisia pääsarjapelaajia.*

Tunnetumpi osa kotkalaista koripallohistoriaa on Kotkan Työväen Palloilijoiden pelaaminen naisten mestaruussarjassa kausilla 1979-1992. Yhden SM-hopean tuottaneen 13 pääsarjakauden ohella KTP on kirjoittanut vahvasti suomalaisen naiskoripallon historiaa kasvattamalla useamman legendaarisen maajoukkue- ja pääsarjapelaajan.

KTP:n luovuttua naiskoripallosta eräänlainen välivaihe kotkalaisessa naiskoripallossa oli Merikoriksen nimellä pelattu kausi 1992-1993.

Vuodesta 1995 asti kotkalaisen tyttö- ja naiskoripallon lippulaiva on ollut Peli-Karhut. PeKa pelaa käynnissä olevalla kaudella 27. peräkkäistä kauttansa nykyisin Naisten Korisliigana tunnetussa pääsarjassa. Peli-Karhut on saavuttanut näinä kausina huikeat 15 SM-mitalia ja peräti kuusi Suomen Mestaruutta. 

Taulukko 1. Kotkalaisseurat naisten korisliigan maratontaulukossa (tilanne 11.2.2022)


Kotkalaisissa seuroissa on naisten pääsarjassa pelannut vuodesta 1979 alkaen 204 pelaajaa. Pelaajista puolet on kotkalaiseurojen kasvatteja, 36 % ulkomaalaisvahvistuksia ja 14 % muiden suomalaisseurojen kasvatteja. Koripalloliiton tilastopalvelusta puuttuu etenkin KTP:n kokoonpanoista melko paljon kasvattajaseuratietoja, joten 23 pelaajan osalta kotkalaisuus ei virallinen tieto.

 

Kuva 1. Kotkalaisissa seuroissa pääsarjassa pelanneet (1979-2022) kasvattajaseuran mukaan

Kotkalaisseurojen kasvatit pääsarjassa

Tässä kotkalaisen naiskoripallon historiakatsauksessa tarkastellaan kotkalaista naiskoripalloa kahdesta näkökulmasta. Ensin tarkasteluun otetaan kotkalaisten korisseurojen kasvatit pääsarjassa. Toisessa osassa tarkastellaan kotkalaisia kansainvälisillä kentillä. Kolmannessa osassa tarkastellaan kotkalaisseurojen kaikkien aikojen pääsarjapelaajia ml. ulkomaalaisvahvistukset ja muiden suomalaisseurojen Kotkassa pelanneet kasvatit.

Eniten pääsarjakausia pelanneet kotkalaiset

Kotkalaisen naiskoripallon kaikkien aikojen pääsarjapelaaja on peräti 20 kautta SM-sarjassa pelannut KTP-kasvatti Auli Nyman (Grönroos). Komean pääsarja- ja maajoukkueuran tehnyt Nyman on ainoa kotkalainen naiskoripalloilija, joka on toistaiseksi aateloitu suomalaisen koripallon kunniagalleriaan (Finnish Basketball Hall Of Fame).  

Toiseksi eniten pääsarjakausia pelannut kotkalaiskasvatti on 18 kautta korisliigakautta pelannut Laura Lehtoranta. Laura Lehtoranta pelasi koko pääsarjauransa yhtä Hämeenlinnassa pelattua kautta lukuun ottamatta Peli-Karhuissa. KTP-kasvatti Lehtoranta onkin kausien ja otteluiden määrässä kaikkien aikojen PeKa-pelaaja.

Nymanin ja Lehtorannan lisäksi todella kunnioitettavaan kausimäärään yltää Elina Lehtonen, joka pelasi komean 17 kauden pääsarjauran.  

Kausien määrässä kotkalaisnaisten ”aloitusviisikon” täydentävät Tarja Tuomala (Ohtamaa) ja Reetta Piipari, jotka pelasivat kumpikin 13 pääsarjakautta. Tuomala on kausien määrässä kaikkien aikojen KTP-pelaaja, sillä hän pelasi yhtä väliin jäänyttä kautta lukuun ottamatta koko KTP:n pääsarjataipaleen. Reetta Piipari pelasi puolestaan kahdeksan kautta Peli-Karhuissa, kolme Lappeenrannan Catzissa ja kaksi Espoossa. 

Peli-Karhujen kasvateista eniten pääsarjakausia on toistaiseksi pelannut 10 kauden Lotta Richter. Kotkalaiskasvateista eniten pääsarjakausia ilman kauttakaan kotkalaisseurassa on pelannut puolestaan pääkaupunkiseudulla pääsarjauransa (7 kautta) tehnyt Mia Liimo. 

Taulukko 2. Eniten pääsarjakausia pelanneet kotkalaisseurojen kasvatit


Eniten pääsarjaotteluita pelanneet kotkalaiset

Pääsarjaotteluiden määrässä kaikkien aikojen kotkalaispelaaja on 537 ottelua pelannut Laura Lehtoranta. Lehtoranta kuuluu myös koko sarjan legendoihin, sillä häntä enemmän pääsarjaotteluita ovat pelanneet vain Lea Hakala (624 ottelua), Kenya Robinson (617) ja Minna Myllylä (548).

Myös Auli Nyman (8.) ja Elina Lehtonen (11.) kuuluvat ottelumäärissä kaikkien aikojen pääsarjapelaajien joukkoon.

Kotkalaisen naiskoripallon vahvuutta kuvaa osaltaan sekin, että myös Mari Puustinen (339 ottelua), Dionne Pounds (334 ottelua) ja Reetta Piipari (327 ottelua) kuuluvat naisten korisliigan 30 eniten pääsarjaotteluita pelanneiden joukkoon, vaikka kaikki pelasivat osan urastaan ulkomailla.

Peli-Karhujen kasvateista eniten pääsarjaotteluita on pelannut Suvi Valtonen, joka pelasi 272 ottelua Peli-Karhuissa ja Panttereissa, saavuttaen SM-sarjaurallaan 3 SM-kultaa, 2 hopeaa ja yhden pronssin.

Aktiivipelaajista ottelumäärässä korkeimmalla on 262 ottelua (tilanne 5.2.2022) pelannut Linda-Lotta Lehtoranta. Linda-Lotan lisäksi tällä kaudella nousuaan tässä tilastossa jatkaa pikkusisko Roosa Lehtoranta. Muista TOP25-listalle mahtuvista aktiivipelaajista Anissa Poundsin ura jatkuu tällä kaudella Saksan pääsarjassa.

Taulukko 3. Eniten pääsarjaotteluita pelanneet kotkalaisseurojen kasvatit (tilanne 5.2.2022)


Eniten pisteitä pääsarjassa tehneet kotkalaiset

Kaikkien aikojen kotkalainen korintekijä naisten pääsarjassa on luonnollisesti Auli Nyman. Nymanin yli 7 000 pistettä oikeuttaa sarjan kaikkien aikojen pistetilastossa neljännelle sijalle Lea Hakalan (11 606 pistettä), Kenya Robinsonin (10 471) ja uraansa vielä jatkavan Elana Melton (7 083) jälkeen. Pisteiden lisäksi Nymanin nimi löytyy korkealta sarjan kaikkien aikojen levypallotilastosta (3.).

Myös toinen kotkalaislegenda Elina Lehtonen (5 738 pistettä) löytyy korkealta korintekijöiden listalta, ollen sarjan kaikkien aikojen yhdeksänneksi paras korintekijä (ja kymmenenneksi eniten levypalloja ottanut).  

Dionne Poundsin 4 900 pistettä oikeuttaa tällä hetkellä sarjan kaikkien aikojen 15. parhaaksi korintekijäksi (ja yhdeksänneksi eniten koriinjohtavia syöttöjä antaneeksi).

Linda-Lotta Lehtoranta ylittänee tällä kaudella seitsemäntenä kotkalaisseurojen kasvattina 3 000 pääsarjapisteen rajan ja mikäli ura jatkuu ensi kaudella kotimaan sarjassa, niin haarukassa rupeaa olemaan jo isosisko Laura Lehtorannan pistemäärän ylittäminen.  Pisteitäkin komeammin Linda-Lotta on kunnostautunut koriin johtavien syöttöjen antajana. Hän on tällä tilastosektorilla juuri tällä hetkellä (5.2.) kaikkien aikojen toisella sijalla (1 050 syöttöä) yhdessä toisen kotkalaisen pelintekijäsuuruuden Reetta Piiparin kanssa.

Peli-Karhujen kasvateista kaikkien aikojen SM-korintekijä on kasvattajaseurassaan komeat 2 723 pistettä tehnyt Mia Forss.

1980- ja 90-luvulla uransa tehneistä pelaajista voi Nymanin ja Lehtosen lisäksi esiin nostaa Kuusistojen koripalloperheen naistähden Mia Kuusiston (1 595 pistettä) sekä Tarja Tuomalan (1393 pistettä).

 

Taulukko 4. Eniten pisteitä pääsarjassa tehneet kotkalaisseurojen kasvatit (tilanne 5.2.2022)


Parhaalla pistekeskiarvolla pääsarjassa pelanneet kotkalaiset

Kun tarkasteluun otetaan pelaajien pistekeskiarvo ja rajataan tarkastelu vähintään 50 ottelua pääsarjassa pelanneisiin niin, kärkeen saadaan pelaaja, jolla on hyvät edellytykset haastaa Auli Nymanin asema kaikkien aikojen kotkalaislähtöisenä naiskoripalloilijana. Peli-Karhujen kasvatti ja ensimmäinen suomalainen WNBA:ssa pelannut Awak Kuier ehti pelata ennen ulkomaan ammattilaisuraansa 80 ottelua Naisten Korisliigassa. Neljätoista ottelua PeKassa ja 66 ottelua Koripalloliiton huippupelaajahautomo HBA:ssa sujuivat tältä koripallon tämän hetken supertähdeltä peräti 16,5 pisteen ottelukeskiarvolla. 

Muut kärkipään naiset ovat tuttuja nimiä jo aiemmista tilastokategorioista, kun Kuierin takaa löytyvät Auli Nyman 15,5 ppg), Dionne Pounds (14,7 ppg), Elina Lehtonen (13.9 ppg) ja Reetta Piipari (12,5 ppg).

Ehdottomasti mainitsemisen arvoinen nimi löytyy myös listan kuudennelta sijalta. Heli Toikka pelasi KTP:n riveissä viidessä kaudessa yhteensä 100 pääsarjaottelua 11,4 pisteen keskiarvolla. Ennen siirtymistään USA:n yliopistokoripallon pariin Toikka pelasi pääsarjassa kolme kautta komealla 18,6 pisteen keskiarvolla.

Aktiivipelaajista Linda-Lotta ja Roosa Lehtoranta ovat molemmat pelanneet Naisten Korisliigaa yli kymmenen pisteen keskiarvolla.

Taulukko 5. Parhaalla pistekeskiarvolla pääsarjassa pelanneet kotkalaisseurojen kasvatit (vähintään 50 ottelua)
(tilanne 5.2.2022)

Eniten pääsarjamitaleita voittaneet kotkalaiset

Kotkalaiset koripalloseurat ovat kasvattaneet vuosien saatossa 21 naisten Suomen mestaria. SM-mitaleille on yltänyt 56 kotkalaislähtöistä pelaajaa.

Henkilökohtaisen mitalitaulukon kärkipaikalta löytyy kahden legendaarisen koripalloperheen jäseniä. Mitalitilaston kärkipaikat miehittävät Laura Lehtoranta ja Lind-Lotta Lehtoranta komeilla mestaruus- ja mitalimäärillään. Laura Lehtoranta on miehet mukaan lukien ainoa viiteen aikuisten Suomen mestaruuteen yltänyt kotkalaiskoripalloilija. Myös Anissa Pounds ja Dionne Pounds ovat mitalitilastossa korkealla kolmella mestaruudella ja joukolla himmeämpiä mitaleita.

Lehtorantojen ja Poundsien sekaan mitalitaulukossa kiilaavat Panttereissa (Pandatytöt) kultaa vuolleet Suvi Valtonen ja Mari Puustinen.

Mitalitaulukossa vähän alempaa, mutta mitalimäärässä korkealle nousevat myös yhdeksän SM-mitalin Reetta Piipari, kuusi mitalia urallaan voittanut Elina Lehtonen sekä urallaan ilman aikuisten Suomen mestaruutta jäänyt, mutta kahdeksan SM-mitalia voittanut Auli Nyman.

Taulukko 6. Kotkalaislähtöisten pelaajien henkilökohtainen mitalitaulukko


Kotkalaista naiskoripalloa käsittelevän blogisarjan muut osat: 


* Tekstiin lisätty 17.2. tieto Tiutisen Pyrinnön vuonna 1945 TUL:n mestaruuden voittaneen joukkueen kokoonpanosta (Lähde: Saga Keverin kokoama Pyrinnön valokuva-albumi, välitti Jouko Heikkilä)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lopettavatko lapset ja nuoret liikuntaharrastuksen korkeiden kustannusten takia?

Urheiluseuroilla rooli vain juhlapuheissa?

Koripallon kaikkien aikojen maajoukkuepelaajat