KTP: Wayne Kempistä ja Larry Poundsista vahvistusten vaihtoviikkoihin

KTP:n ensimmäinen ulkomaalaisvahvistus oli 1973 seuraan saapunut Wayne Kemp. Tyylikäs Kemp jäi KTP:n historiaan ja kotkalaisten koripallofanien sydämeen muutenkin kuin seuran ensimmäisenä jenkkinä. Kemp esiintyi KTP:n riveissä kolme kautta, pelaten 59 SM-sarjaottelua, tehden niissä pisteitä 24,8 pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla. Kemp voitti KTP:n riveissä SM-pronssia kaudella 1975-76.

KTP:n toinen ulkomaalaisvahvistus osoittautui kuitenkin vuosien saatossa vielä ensimmäistäkin legendaarisemmaksi. Kotkalaislähtöinen Lauri Rissanen löysi NBA:sta rannalle jääneen ”kaimansa” Larry Poundsin ja sai houkuteltua hänet Kotkaan. Pounds teki Kotkaan ensi pari vuoden visiittiä, joista toisen I divisioonassa kaudella 1978-79. Kaudelle 1982-83 Pounds tuli jäädäkseen. Sittemmin kotkalaistunut Larry Pounds pelasi KTP:n paidassa kaikkiaan 13 kautta ja 481 ottelua. Pounds teki pääsarjassa yhteensä 12 753 pistettä (26,5 ppg).

Larry Pounds on paitsi KTP:n kaikkien aikojan ulkomaalaisvahvistus, myös KTP:n kaikkien aikojen paras pelaaja. Poundsin asemaa KTP:n kaikkien aikojen pelaajana korostaa edellä mainittujen tilastojen lisäksi neljä Suomen mestaruutta, yhdeksän SM-mitalia, seitsemän Suomen Cupin voittoa sekä valinta kolme kertaa urheilutoimittajien liiton äänestyksessä Suomen vuoden koripalloilijaksi. Larry Pounds esiintyikin 13 pääsarjakaudestaan KTP:ssä seitsemän Suomen kansalaisuuden saaneena.

Muista alkuaikojen ulkomaalaisvahvistuksista voidaan esiin nostaa näyttävän pelityylin omannut armoitettu korintekijä Larry Rogers (1980-82) sekä Suomen mestaruudet KTP:n riveissä voittaneet Bob Steppes (1986-88), Donald Petties (1989-92) ja Darrin Fowlkes (1992-1994, 1996-1997). Fowlkes voitti KTP:n riveissä kaksi SM-kultaa ja hän on myös toisiksi eniten otteluita (129) KTP:n paidassa pelannut ulkomaalaisvahvistus. SM-sarjan korikuninkuuden kaudella 1992-93 voittanut Fowlkes muodostaakin yhdessä Kempin ja Poundsin kanssa KTP:n legendaarisimpien ulkomaalaisvahvistusten kolmikon, jonka voi haastaa lähinnä toinen 1990-luvun huippujenkki Donald Petties.

2000-luvun ulkomaalaisvahvistuksista on syytä nostaa esiin neljällä kaudella KTP:ssä pelannut sekä SM-hopeaa ja -pronssia voittanut kanadalainen Sefton Barrett sekä myös yli sata ottelua KTP-paidassa pelannut ja SM-pronssia voittanut Jerald Fields. Ulkomaalaistaustaisista pelaajista on lisäksi hyvä nostaa esiin bosniahertsegovinalainen Bojan Sarcevic, joka pelasi KTP:ssä kausilla 2011-2013, johdattaen joukkueen toisella kaudellaan SM-hopealle.



Taulukko 9. Poimintoja KTP:ssä pelanneista ulkomaalaistaustaisista pelaajista


Ulkomaalaisvahvistusten määrä, rooli ja vaihtuvuus on vuosien saatossa muuttunut valtavasti. Tätä kuvaa hyvin se, että KTP:ssa pelasi 20 ensimmäisen ”jenkkikauden” aikana yhteensä kymmenen ulkomaalaisvahvistusta. Toisessa ääripäässä ovat kaudet 2002-03 ja 2005-06. Tällöin yhden kauden aikana KTP:n paitaan pukeutui yhdeksän eri ulkomaalaispelaajaa.

Kaikkiaan KTP:tä koripallon pääsarjassa on edustanut 134 ulkomaalaistaustaista pelaajaa. Yhdysvaltalaisia näistä pelaajista on 120 ja myös osa muista pelaajista on kasvanut Suomen pelikentille jenkkiyliopistojen kautta. Amerikkalaistaustaisten pelaajien kasvattajaseuroja tarkastellessa voidaan todeta, että mistään jenkkiyliopistoista ei ole muodostunut KTP:lle varsinaista kasvattajaseuraa. KTP:tä pääsarjassa on edustanut peräti 107 eri yhdysvaltalaiskoulun kasvattia.  

Kuva 3. KTP:n ulkomaalaisvahvistusten yleisimmät ”kasvattajaseurat” 











Tämä kirjoitus on osa KTP:n koripallon pääsarjahistoriaa tarkastelevaa kirjoitussarjaa, joka julkaistaan muutaman blogin sarjana:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lopettavatko lapset ja nuoret liikuntaharrastuksen korkeiden kustannusten takia?

Urheiluseuroilla rooli vain juhlapuheissa?

Koripallon kaikkien aikojen maajoukkuepelaajat